20 lipiec 2021 r. | 6 minut czytaj | Redakcja CAPTRON
Podczas produkcji artykułów spożywczych, napojów lub też wyrobów farmaceutycznych nie bez przyczyny w centrum uwagi znajduje się ochrona konsumentów. Stale dostosowywane i zaostrzane są odpowiednie wytyczne. Producentów obowiązują w związku z tym coraz bardziej rygorystyczne warunki ramowe, których muszą przestrzegać w obrębie całego łańcucha dostaw.
Ale stają się one również coraz bardziej złożone w przypadku Przemysłu 4.0, co dotyczy również budowy maszyn i systemów w strefach produkcji oraz pakowania firm produkcyjnych. Decydującym elementem interakcji pomiędzy człowiekiem oraz maszyną są tutaj najmniejsze elementy, takie jak przyciski i czujniki.
Jako centralny interfejs pomiędzy człowiekiem a maszyną, komponenty HMI w przemyśle przetwórczym muszą działać doskonale we wszystkich warunkach eksploatacji, a także zapewniać sterylne środowisko. Dokładne przepisy w tej kwestii określają Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Europejska Grupa ds. Inzynierii Higienicznej i Projektowania (EHEDG).
Przepisy FDA i EHEDG opisują projektowanie urządzeń oraz instalacji produkcyjnych, do przemyłu spożywczego i farmaceutycznego, w sposób ułatwiający czyszczenie ich Dotyczy to otwartych i zamkniętych obszarów produkcji oraz instalacji, które są czyszczone na mokro lub na sucho. W swoich wytycznych EHEDG opisuje budowę, projektowanie i instalację komponentów HMI w taki sposób, aby zapewnić bezpieczeństwo oraz jakość żywności z myślą o ochronie konsumenta.
Przyciski i czujniki muszą być wykonane z materiałów odpornych na pękanie, łuszczenie się, odpryski i ścieranie – zarówno w czasie użytkowania, jak też podczas czyszczenia i dezynfekcji. Do tego celu nadają się zwłaszcza metale i tworzywa sztuczne.
Wszystkie elementy, które mogą być obsługiwane ręcznie, muszą być wyposażone w zaprojektowane w sposób spełniający wymogi higieniczne osłony lub zaślepki. Wszystkie powierzchnie produktów zaprojektowanych zgodnie z wymogami higienicznymi muszą być gładkie, bez mikrostruktur na powierzchni – tylko wtedy mogą one spełniać wymogi higieny funkcjonalnej określane przez EHEDG.
Podczas produkcji należy ponadto używać klejów i uszczelniaczy, które są nietoksyczne i nie mogą dostać się do produktu, co oznacza, że żadna część materiału, w tym drobne struktury na powierzchni, nie mogą się obluzować lub oddzielić. Wymogi te muszą spełniać również płyny do transmisji sygnałów oraz materiały termoizolacyjne.
Podstawowym wymogiem ze strony EHEDG, stawianym producentom artykułów spożywczych, jest unikanie wszelkich zanieczyszczeń żywności. Dotyczy to zarówno toksyn, jak też pozostałości brudu, wirusów, ciał obcych lub też substancji chemicznych.
W związku z tym wszystkie części używane do produkcji muszą być łatwe do wyczyszczenia i zdezynfekowania. Producenci są zobowiązani zapobiegać przedostawaniu się mikroorganizmów do struktur powierzchniowych oraz ich namnażaniu.
Dotyczy to zwłaszcza powierzchni służących do obsługi ręcznej – zanieczyszczenia, wirusy lub bakterie przenoszą się szczególnie łatwo w miejscu kontaktu człowieka i maszyny.
Dopiero gdy komponenty HMI spełniają te wymogi, otrzymują certyfikat EHEDG. Jednakże wielu producentów nadal nie spełnia standardów projektowania higienicznego, jeśli chodzi o przyciski i czujniki obsługiwane ręcznie.
Do tej pory przemysł spożywczy, napojów i farmaceutyczny stosowały raczej przyciski mechaniczne, które można obsługiwać za pomocą fizycznego wciśnięcia. Są one wprawdzie wytrzymałe, jednakże zarazki lub resztki produktów spożywczych mogą łatwo przywierać do elementów mechanicznych oraz ruchomych. Ponadto nie można ich montować w instalacjach w sposób zapewniający szczelność spoin, co stanowi dodatkową możliwość wnikania zanieczyszczeń.
Trwałą i higieniczną alternatywą dla tych konwencjonalnych rozwiązań są przyciski pojemnościowe. Wytwarzają one pole elektryczne i stale mierzą pojemność w swoim otoczeniu. Gdy zbliża się dłoń, przycisk wykrywa zmianę i reaguje na nią, a mocne naciśnięcie w celu aktywacji nie jest już w ogóle potrzebne. Ponieważ przewodnictwo ludzkiego ciała jest bardzo wysokie, problemu nie stanowi również obsługa w rękawicach. Aby uniknąć sytuacji niezamierzonego włączania, pole elektryczne można również dostosować do pojemności zmieniającej się w sposób dynamiczny i odpowiednio wyregulować. Reakcję wywołują wtedy jedynie zamierzone zmiany, takie jak na przykład dotknięcie palcem. Oprócz sposobu obsługi, przyciski pojemnościowe oferują dodatkowe zalety:
Przyciski pojemnościowe o higienicznej konstrukcji firmy CAPTRON spełniają wszystkie powyższe wymogi. Są to pierwsze przyciski z certyfikatem EHEDG – a ponadto są również zgodne z wymogami określanymi przez FDA. Jako pierwsze w branży spełniają te wymagania i nadają się idealnie do zastosowań w produkcji artykułów spożywczych i napojów, a także w przemyśle farmaceutycznym. Higiena ma w przypadku naszego rozwiązania najwyższy priorytet.
Najważniejsze cechy w skrócie:
Przyciski pojemnościowe, które można obsługiwać bez fizycznego nacisku,tylko za pomocą dotyku, stanowią idealne rozwiązanie w przypadku wszelkich higienicznych procesów produkcyjnych. Dla firmy CAPTRON najwyższym priorytetem jest dostarczanie rozwiązań, zgodnych z zpotrzebowaniem użytkowników. Dlatego też produkty CANEO series10 Hygienic z serii CANEO są dostosowana specjalnie do wysokich wymagań przemysłu spożywczego, napojów i farmaceutycznego. Ich niezawodność potwierdza certyfikat EHEDG. Seria CAPTRON CANEO series10 to pierwszy przycisk, który otrzymał ten certyfikat, a tym samym wyznacza nowe standardy w branży.
Więcej informacji na temat CANEO series10 Hygienic można znaleźć w naszej broszurze dotyczącej produktu lub na naszej stronie internetowej..
Broszura dotycząca produktu jest dostępna do pobrania w następujących językach: Niemiecki | Angielski | Polski.